LUÇIANO BOÇI/ Elbasani – kryeqytet i arsimit dhe inovacionit

0Shares
0

Nga Luçiano Boçi*

Në këtë prag zgjedhjesh, edhe njëherë – vendi ndodhet në darën e konfliktit mes tregut të ideve dhe tregut të interesave. Për tashprehur qartë dhe pa dilemma: roli i elitave në një shoqëri të zhvilluar mbetet unik dhe i pa-tejkalueshëm. Një prej arsyeve pse vendi ynë ndodhet në këtë humnerë, është fakti se në tërësi elita intelektuale shqiptare ka qenë dhe mbetet e përjashtuar nga vendim-marrja politike dhe nga cdo process tjetër i administrimit të burimeve. Njerëzit e mendjes në Shqipëri kanë vuajtur e vuajnë margjinalizimin më ekstrem të këtij tranzicioni 30 vjecar. Ky dhunim duhet të marrë fund.

Unë besoj se pa një treg idesh – cdo treg tjetër në një shoqëri perëndimore – është i destinuar të vuajë kriza ciklike dhe humbje të pallogaritshme. Nëse ekonomia e një vendi i jep atij mbivlerën – elitat i japin realisht vlerën një territori.

Parimi i përfshirjes elitave, i specialistëve çdo fushe dhe injerëzve me përvojë zhvillimin sektorialqofshin sektoritpublik apo privatpërbën sipas meje kushtin fillestar për njëzhvillim qëndrueshëm – porta me cilën unë besoj se qarkumund arrijë tek zhvillimi i harmonizuar rajonal, si garanci e zhvillimit qëndrueshëm.

Unë do isha i lumtur ulem përkrah kolegut timdeputetsocialist apo tjetër Tryezat Sektoriale do ndërtohen nivel bashkie, qarku dhe Tryezat Kombëtare Ekspertizës ku dëgjohet mendimi profesional dhe reflektohen sugjerimet e ekspertizës vendore. Askush nuk e njehnjë vend mirë se banorët e tij. Askush nuk e do atë shumë.

Njëherësh, mënyrën immediate na duhet rimodelojmëshkollën përputhje me karakteristikat e tregut punës. Ky process kërkon edhe rivlerësimin e figures mësuesitmjete monetare dhe morale – si dhe rikualifikimin e tij për këtërol. Kjo është arsyeja pse PD ka parashikuar rritjen e rrogave arsimtarëve cdo nivel me 60%.

Si deputet i Elbasanit e kam për nder them se Qyteti iNormalestempullit mësuesve shqiptarëduhet rikthehet misionin e njohur historik për ringritur cilësinë e mësimdhënies shkallë vendi. Universiteti i Elbasanit është njëinstitucion i mrekullueshëm mund dhe duhet ta marrë këtërol.

Përpara se prodhojmë infermierë, sociologë e gjithologë, ështëBrenda frymës dhe shpirtit tone, Elbasan skalitenprofilet e mësuesve gjitha lëndëve, sipas profilesh tashmë updateuara, pëputhje me kurrikulën e re shkollës shqipe.Eshtë e udhës ky qytet me tradita shquara mirësi, butësi, durim e respekt mirëpresë e përcjellë për çdo skaj vendit ata do mësojnë fëmijët tanë.

Përvec adresimit problemeve aktuale, Arsimi mendoj se paraqet për ne një shans për përshpejtuar rrugën drejt ardhmes. Universiteti I Elbasanit është sot pjesë e programeveeuropiane dhe ka nisur gradualisht përpjekjet për integruarbiznesin vendas kërkimin shkencor e teknologjik,

Unë kam kënaqësinë prezantoj sot “TECHNOPOLIS”njëproject- ide dua ta trupëzoj me Universitetin e Elbasanit dhekolegët e mi shkëlqyer. Synimi ynë është ta kthejmëElbasanin Kryeqytetin e Dijës Korridorit 8, Qytetin e parëshqiptar Innovacionit. Projekti jonë parasheh ngritjen Elbasan një Parku Integruar Kërkim ZhvillimitTeknologjik, i cili ofron:

Arsim Universitar cilësisë lartë:
o Disa fakultete Inxhinjerisë përfshijnë:
Përpunimin e mineraleve dhe Metalurgjinë;
Energjinë
Studime Mjedisore
Bujqësinë
Nano-teknologjinë
o Shkenca Kompjuterike, Programim dhe InteligjencënArtificiale
Qendrën Europiane Kërkimit Shkencor e Industrialme fokus :
o Përpunimin e mineraleve/ metaleve;
o Energjitë e pastra dhe zgjidhjet e reja transmetimitdhe ruajtjes energjisë;
o Bujqësinë dhe Mjedisin;
o Programim dhe inovacione në Inteligjencë Artificiale;
Inkubator për Start-up-et e reja duke integruar Arsimin, segmentin e Kërkim Zhvillimit me kompanitë e mëdha të interesuara dhe lobet financiare;

Qendra Europiane e Kërkim Zhvillimit dhe Inkubatori i Start-up-eve mund të mbështeten qysh në krye nga projekti i BE-së “Horizon 2020”, ku Shqipëria është anëtare. Këtë segment të projektit e pat iniciuar vite më parë, përmes një laboratori modest të teknologjisë, kolegu ynë i ndjerë – ish-rektori i Universitetit të Elbasanit. Partnerët ndërkombëtarë me të cilët po flasim garantojnë suksesin e kësaj Nisme.

Ne synojmë që këto shkolla dhe kjo qendër e integruar e kërkimit shkencor dhe zhvillimit industrial – të sjellë në Elbasan nga krejt Europa Qendrore dhe Lindore mbi 20 mijë studentë, të cilët do të gjallërojnë tregun, dhe sidomos konsumin në Elbasan – duke ngritur ekonominë lokale, duke fuqizuar investimet prodhuese dhe duke gjallëruar jetën e krejt qarkut.

Mos harroni se qarku ynë ka Gramshin – hambarin e energjisë së Shqipërisë së mesme, ka Cërrikun – një ish-qendër industriale e përpunimit të naftës ndërsa jemi konfirmuar si baseni më i pasur me hidrokarburë në jug të Europës, ka Prrenjasin – një thesar në ferronikel dhe aliazhe, ka Peqinin – një zonë e mrekullueshme me potencial të jashtëzakonshëm në bujqësinë organike dhe një nyje natyrore logjistike mes Elbasanit dhe Durrësit…

Vetëm nga industria e përpunimit të naftës ne mund të kemi një numër industrish që prodhojnë polimere – bazë për veshjet, për ndërtimin, një spektër industrish që ndërlidhen prej karozenit që ushqen aviacionin e deri tek bitumet – për infrastrukturat civile.

Sot sipërmarrja shqiptare investon vetëm 0.15% të të ardhurave të saj në Kërkim Zhvillim (R&D). PD ka parashikuar incentiva të rëndësishëm fiskalë që e fuqizojnë këtë komponente jetike.

themel, historia e elites shqiptare shpjegon historinë e qytetitshqiptar. Dhe Elbasani është dëshmi e kësaj historie dhimbshmeedhe pse hera herës krenare. Suksesi i Elbasanitqëndron aty genet e historisë tij, traditës gjerë njëqarku me burime pallogaritshme dhe me fuqi konkuruese pathyeshme.

A jemi gati për ndryshimin? Kjo është pyetja ime…

Dhe unë besoj se e di përgjigjen tuaj!

*Luçiano Boçi është kandidati nr.7 i listës së PartisëDemokratike në Qarkun Elbasan

/DRONI.al/

Për t’u bërë pjesë e grupit të "DRONI.al - Agjencia Kombëtare e Lajmeve" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.
KOMUNITETI DRONI.AL: https://www.facebook.com/groups/426976918158037/

loading...
Loading...

Leni një përgjigje