VENDIMI I BE/ Lista zyrtare e vendeve që lejohen të udhëtojnë në BE, ka një dritë të zbehtë për Shqipërinë pas 2 javësh

Këshilli Evropian miratoi sot një rekomandim për heqjen graduale të kufizimeve të përkohshme të udhëtimit në BE. Kufizimet e udhëtimit duhet të hiqen për vendet e listuara në rekomandim, ndërsa vetë lista do të azhurnohet çdo dy javë.

Bazuar në kriteret dhe kushtet e përcaktuara në rekomandim, që nga 1 korriku vendet anëtare duhet të fillojnë të heqin kufizimet e udhëtimit në kufijtë e jashtëm për banorët e vendeve të treta në vijim:

Algjeri

Australi

Kanadë

Gjeorgji

Japoni

Mali i Zi

Marok

Zelanda e Re

Rëanda

Serbia

Korea e jugut

Tajlandë

Tunizi

Uruguay

Kina, subjekt i konfirmimit të reciprocitetit

deklarata e BE

Banorët e Andorrës, Monakos, San Marinos dhe Vatikanit duhet të konsiderohen si banorë të BE-së për qëllimin e këtij rekomandimi.

Kriteret për të përcaktuar vendet e treta për të cilat duhet të hiqet kufizimi aktual i udhëtimit, mbulojnë veçanërisht situatën epidemiologjike dhe masat e kontrollit, përfshirë distancën fizike, si dhe çështjet ekonomike dhe sociale. Ato aplikohen në mënyrë permbledhese.

Sa i përket situatës epidemiologjike, vendet e treta të listuara duhet të plotësojnë kriteret e mëposhtme, veçanërisht:

numri i rasteve të reja COVID-19 gjatë 14 ditëve të fundit dhe për 100 000 banorë afër ose nën mesataren e BE-së (siç ishte në 15 qershor 2020)

tendencë e qëndrueshme ose në rënie e rasteve të reja gjatë kësaj periudhe në krahasim me 14 ditët e mëparshme

përgjigje e përgjithshme ndaj COVID-19 duke marrë parasysh informacionin e disponueshëm, duke përfshirë aspekte të tilla si testimin, mbikëqyrjen, gjurmimin e kontaktit, kontrollimin, trajtimin dhe raportimin, si dhe besueshmërinë e informacionit. Informacioni i ofruar nga delegacionet e BE për këto aspekte gjithashtu duhet të merret parasysh.

Reciprociteti gjithashtu duhet të merret parasysh rregullisht dhe mbi bazën e rasteve.

Për vendet ku kufizimet e udhëtimit vazhdojnë të zbatohen, kategoritë e mëposhtme të njerëzve duhet të përjashtohen nga kufizimet:

qytetarët e BE-së dhe anëtarët e familjes së tyre;

banorët afatgjatë të BE-së dhe anëtarët e familjes së tyre;

udhëtarët me një funksion thelbësor ose nevojë, siç janë listuar në Rekomandim.

Vendet e lidhura me Shengenin (Islanda, Lichtenstein, Norvegjia, Zvicra) gjithashtu marrin pjesë në këtë rekomandim.

Hapat e ardhshëm

Rekomandimi i Këshillit nuk është një instrument ligjërisht i detyrueshëm. Autoritetet e shteteve anëtare mbeten përgjegjëse për zbatimin e përmbajtjes së rekomandimit. Ata, me transparencë të plotë, mund të ngrenë kufizime vetëm në mënyrë progresive të udhëtimit drejt vendeve të listuara.

Një shtet anetar nuk duhet të vendosë të heqë kufizimet e udhëtimit për vendet e treta që nuk janë në listë përpara se kjo të vendoset në një mënyrë të koordinuar.

Kjo listë e vendeve të treta duhet të rishikohet çdo dy javë dhe mund të azhurnohet nga Këshilli, sipas rastit, pas konsultimeve të ngushta me Komisionin dhe agjensitë dhe shërbimet përkatëse të BE-së pas një vlerësimi të përgjithshëm bazuar në kriteret e mësipërme.

Kufizimet e udhëtimit mund të ngrihen plotësisht ose pjesërisht ose rivendosen për një vend të tretë specifik tashmë të listuar sipas ndryshimeve në disa prej kushteve dhe, si pasojë, në vlerësimin e situatës epidemiologjike. Nëse situata në një vend të tretë të renditur përkeqësohet shpejt, duhet të zbatohet vendimmarrje e shpejtë.

Më 16 mars 2020, Komisioni miratoi një komunikim që rekomandon një kufizim të përkohshëm të të gjithë udhëtimeve jo thelbësore nga vendet e treta në BE për një muaj. Krerët e shteteve ose qeveritë e BE ranë dakord për të zbatuar këtë kufizim në 17 mars. Kufizimi i udhëtimit ishte shtrirë për një muaj të mëtejshëm përkatësisht në 8 Prill 2020 dhe 8 Maj 2020.

Më 11 qershor Komisioni miratoi një komunikatë që rekomandon zgjerimin e mëtejshëm të kufizimit deri më 30 qershor 2020 dhe përcaktimin e një qasje për heqjen graduale të kufizimit të udhëtimit jo thelbësor në BE që nga 1 korriku 2020.

Pergaditi DRONI.al. /DRONI.al

/DRONI.al/

Për t’u bërë pjesë e grupit të "DRONI.al - Agjencia Kombëtare e Lajmeve" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.
KOMUNITETI DRONI.AL: https://www.facebook.com/groups/426976918158037/

loading...
Loading...

Leni një përgjigje