THE ECONOMIST/ Nje analize e shkelqyer nga profesori i Yale ne SHBA: Pse covid 19 eshte shume me i rrezikshem se SARS

Ndaje

Nga Nicholas A. Christakis (The economist)

Jane shtate lloje të koronavirusit qe po infektojne njerëzit vitet e fundit: katër prej tyre w heqin nuhatjen; njëri shkakton një sëmundje vdekjeprurëse që flakeron në Lindjen e Mesme që nga viti 2012; dhe dy shpërthyen në pandemi të plotë.

I pari shkaktoi SARS dhe u zbut shpejt. Virusi tjetër shkakton covid-19 dhe ka ndryshuar ekonominë globale. Pse ndryshim? Kjo nuk është vetëm çështje e reagimit të shëndetit publik ose paaftësisë qeveritare (megjithëse kjo sigurisht i ka përkeqësuar gjërat). Kjo gjithashtu ka të bëjë me epidemiologjinë themelore të patogjenit, të cilin do ta vlerësojmë, pas pak më shumë se gjysmë viti përvojë.

Shqyrtimi i covid-19 përmes lenteve të SARS mund të çojë në përgjigje me te meta. Të kuptuarit se si është i ndryshëm koronavirusi covid 19 është thelbësore për të identifikuar se si shoqëria mund të ballafaqohet më mirë me të. SARS, i shkaktuar nga virusi i njohur si SARS-CoV-1, u shfaq në 2002 dhe u përhap në 30 vende. Por infektoi vetëm 8,422 njerëz dhe vrau vetëm 916 para se të shpallej “i izoluar” nga Organizata Botërore e Shëndetësisë tetë muaj më vonë. Nga ana tjetër, virusi që qëndron pas covid-19, SARS-CoV-2, ka infektuar më shumë se 18 milion njerëz dhe ka vrarë më shumë se 700,000 deri më tani. Në sipërfaqe, patogjenët kanë disa aspekte të përbashkëta, përtej përkatësisë në të njëjtën familje të koronavirusëve (dhe që kanë sekuenca gjenetike që janë 79% identike).

Të dy u shfaqën në Kinë në fund të vjeshtës dhe u vunë re në një vend ku kafshët e egra dhe njerëzit qendronin afër: një treg ushqimesh deti në Guangdong për SARS dhe një treg i ngjashëm në Wuhan për covid-19. Të dy prodhuan sëmundje të frymëmarrjes dhe mund të ishin vdekjeprurëse. Transmetueshmëria e tyre ose “numri i riprodhimit” (koficenti i famshëm R0) ishte gjithashtu afërsisht i njëjtë, cdo person i infektuar  infekton mesatarisht rreth tre persona të tjerë.

Por këtu mbarojnë ngjashmëritë.

Virusi që qëndron pas SARS kishte cilësi të brendshme që e bënin më të vështirë përhapjen dhe më të lehtë për tu kontrolluar, krahasuar me atë që qëndron pas covid-19, i cili ka mbingarkuar botën. Kjo për shkak të niveleve përkatëse të fatalitetit, simptomave, periudhave infektive dhe një nuance në numrin e tyre të riprodhimit.

Merrni parasysh këto tipare nga ana tjetër, sepse ato shpjegojnë pse virusi covid-19 eshte kaq shkatërrues – dhe si mund ta luftojmë më mirë atë.

Të kuptuarit se si është i ndryshëm koronavirusi covid 19 është thelbësore për të identifikuar se si shoqëria mund të ballafaqohet më mirë me të.

Së pari, fatalitetet. Një mënyrë që epidemiologët të përcaktojnë nivelin e vdekshmërisë është shkalla e fatalitetit, e cila është probabiliteti që një person do të vdesë nëse ka nevoje per kujdesin mjekësor. Shkalla e fatalitetit ne rastin e SARS ishte rreth 11%. Covid-19 vlerësohet të jetë në intervalin prej 0.5-1.2%, duke e bërë atë një të dhjetën vdekjeprurëse ne raport me SARS.

Kjo e bën më të vështirë kontrollimin sepse ka më shumë të plagosur në këmbë.

SARS nuk u përhap aq shume, sepse ishte, paradoksalisht, shumë vdekjeprurës. (Kjo gjithashtu ndihmon për të shpjeguar pse epidemitë e Ebola që mund të pretendojnë me shpejtësi një tmerrshme 80-90% të njerëzve të infektuar në disa shpërthime Afrikane përfundimisht veniten.)

Sidoqoftë, ekziston një aspekt tjetër brutal i këtyre numrave.

Megjithëse virusi që qëndron pas covid-19 është më pak vdekjeprurës sesa ai që shkakton SARS në një rast të caktuar, kjo nuk do të thotë se është më pak i rrezikshëm në tërësi. Përkundrazi, dëmton shumë më tepër njerëz. Për të kuptuar pse, merrni parasysh dy patogjenë. Imagjinoni që për çdo 1.000 njerëz, patogjeni i parë shkakton 20 të sëmurë rëndë dhe vret dy. Shkalla e fatalitetit të rastit është 10%. Tani imagjinoni një patogjen të dytë që përsëri bën 20 të sëmurë rëndë dhe vret dy për çdo 1000 njerëz, por gjithashtu infekton edhe 180 njerëz të tjerë duke i bërë ata të sëmurë lehtë ose mesatarisht, por duke mos i vrarë ata.

Ndoshta disa prej tyre ndjehen keq, gjithashtu. Por shkalla e fatalitetit llogaritet si dy vdekje nga 200, pra vetëm 1%. Sëmundja e dytë duket shumë më e lehtë.

Në të vërtetë është shumë më keq: askush nuk do të preferonte të ishte në një grup që përballe ka patogjenin e dytë e jo te parin-me dhjetë herë më shumë njerëz të infektuar.

Situata e dytë karakterizon pjesërisht pandeminë aktuale. Covid-19 përfshin një sërë ashpërsie dhe një larmi simptomash (duke prekur jo vetëm sistemin tonë të frymëmarrjes, por edhe sistemin tonë gastrointestinal dhe neurologjik në disa raste). Ndoshta gjysma e të infektuarve janë asimptomatike. Disa që sëmuren vuajnë vërtet nga probleme serioze shëndetësore afatgjata. Por sepse, për shumë, simptomat i ngjajnë një ftohjeje të butë, ekziston një prirje që publiku dhe politikanët ta marrin atë më pak seriozisht. Kështu, natyra e saj proteane e bën më të vështirë kontrollimin e tij. Bërja e gjërave më keq është se virusi covid-19 është i transmetueshëm para se të shfaqen simptomat. Në shkurt dhe mars, shumë qeveri, zyra dhe shkolla në Perëndim i këshilluan njerëzit të qëndronin në shtëpi vetëm nëse shfaqnin shenja të sëmundjes së dukshme. Këto udhëzime të buta ishin përkundër faktit se autoritetet e shëndetit publik po paralajmëronin se transportuesit asimptomatik ishin një problem. Për shembull, kreu i Qendres Amerikane për Kontrollin e Sëmundjeve Infektive, e tha këtë publikisht në mes të shkurtit.

Periudha midis infektimit me një patogjen dhe shfaqjes së simptomave quhet “periudha e inkubacionit”. Kjo varion nga 2 deri në 14 ditë për covid-19 (pra periudha e rekomanduar e karantinës 14 ditore) dhe është tipikisht 6-7 ditë. Për SARS, periudha e inkubacionit është 2-7 ditë. Por ndryshimi thelbësor midis dy patogjenëve është një permase tjeter e quajtur “periudha latente”. Kjo është koha midis infektimit dhe të qenit në gjendje të përhapni sëmundjen te të tjerët. Inkubacioni dhe periudhat latente nuk janë gjithmonë të njëjtat, një ndryshim i njohur si “periudha e mospërputhjes”. Kur periudha e inkubacionit është më e gjatë se periudha e fshehtë, transportuesit asimptomatikë janë të shumtë, si me HIV: një person i infektuar nuk është në dijeni të tij pa një test gjaku. Kur periudha latente është më e gjatë, si me linë, një person shfaq simptoma më parë (ose në të njëjtën kohë si me infektimin): sëmundja është qartë e dukshme për të gjithë. Për shkak se periudha e inkubacionit të virusit covid-19 është përgjithësisht më e gjatë se periudha e fshehtë, ai ka qenë shumë më shkatërrues sesa virusi që qëndron pas SARS. Pacientët Covid-19 marrin rreth shtatë ditë nga infeksioni për të treguar simptoma, por ata mund të përhapin sëmundjen për 2-4 ditë para se të jenë simptomatike. Në fakt, 1-2 ditët para simptomave mund të jenë ato qe janë më ngjitëse.

E fundit, të dy viruset ndryshojnë në transmetueshmërinë e tyre. Kthehuni tek numri ose koficenti i riprodhimit të virusit, i njohur si R0. Ai përcakton sasinë se sa raste të reja burojnë nga secila rast ekzistues. Për shembull, fruthi është një nga sëmundjet më infektive të njohura, me një R0 rreth 12-18, ndërsa gripi sezonal varion nga 0.9 në 2.1. R0 për SARS-CoV-1 është llogaritur të jetë në intervalin prej 2.2 deri 3.6, dhe ai për SARS-CoV-2 është afërsisht i ngjashëm. Megjithatë, transmetueshmëria e një patogjeni nuk ka pse të jetë e njëjtë për çdo person. Shkalla e variacionit në R0 ndërmjet individëve në një popullatë, nëse ka, mund të përcaktohet. Dhe kjo ka efekte delikate, por të rëndësishme në ecurinë e një epidemie. Sa më i madh të jetë ndryshimi ose shpërndarja (nganjëherë e përcaktuar me diçka të quajtur parametri kappa, ose K), aq më shumë ka të ngjarë që një epidemi të shfaqë ngjarje super-përhapëse dhe zinxhirë transmetimi te mbyllur.

Pra, një epidemi ku R0 është 3 për çdo person ndjek një kurs të ndryshëm nga nje tjeter ku R0 varion nga 0 në 10, edhe nëse mesatarja është përsëri 3.

Nëse variacioni është i gjerë, rreziku i një shpërthimi nga një person i caktuar është i ulët, sepse shumica e njerëzve nuk do ta përhapin atë. Për ta ilustruar këtë, themi se ekziston një grup prej 100 personash me një super-përhapës që mund të kalojë sëmundjen te 300 persona, dhe 99 personat e tjerë nuk janë aspak infektivë. R0 mesatare është 3, por me një ndryshim të gjerë. Lejimi i një personi të rastësishëm nga një grup i tillë të udhëtojë në një vend tjetër do të thotë se, 99 nga 100 herë, patogjeni nuk do të përhapet në vendin e ri.

Nga ana tjetër, nëse ekziston një grup tjetër prej 100 personash, secili prej të cilëve mund të përhapë sëmundjen në tre persona, R0 mesatarja është përsëri 3, por tani nuk ka asnjë ndryshim në aftesine per te infektuar. Lejimi i një personi të rastësishëm për të udhëtuar në një vend tjetër do të thotë që infeksioni me siguri do të fillojë edhe atje dhe do të vazhdojë.

Megjithëse në të dy rastet patogjeni ka të njëjtën mesatare R0, fakti që ndryshimi i R0 është më i vogël për rastin e dytë do të thotë që patogjeni ka shumë më tepër të ngjarë të mbjell infeksione të reja diku tjetër. Kjo i bën te rendesishme përpjekjet për të ndaluar importin.

Një epidemi me ndryshime të mëdha në R0 manifestohet me shumë super-përhapës dhe ngjarje super-përhapëse. Kjo është ajo që ndodhi me SARS. Eshte vlerësuar që 4 importues ishin të nevojshem për të shkaktuar ose nisur një zinxhir transmetimi (tre të tjerët nuk do të fillonin epidemitë dhe do të shuheshin). Për covid-19, duket se variacioni në R0 është më i ulët sesa për SARS (u shpjegua me siper) kështu që ngjarjet super-përhapëse, megjithëse ndodhin, janë më pak të rëndësishme sesa zinxhirët më të shpeshtë të transmetimit. Prandaj, kjo sjellje e bën më të vështirë kontrollimin e covid-19. Zinxhirët e tij transmetues ka më pak të ngjarë të jenë fundore ose te mbyllen, gjë që e bën më të lehtë përhapjen e virusit.

Çfarë na tregojnë ndryshimet midis SARS-CoV-1 të dikurshme dhe SARS-CoV-2 aktuale rreth asaj se si duhet të përgjigjemi sot?

Ekzistojnë ceshtje thelbesore që duhet të kihen parasysh nëse vendet duan të mbrojnë njerëzit dhe ekonomitë e tyre.

Per faktin qe pjesa më e madhe e individëve që mbijetojnë nga një infeksion serioz kjo do të thotë që shërbimet shëndetësore duhet të përgatiten për kujdes afatgjatë.

Prevalenca e simptomave të lehta, të ngjashme me gripin do të thotë që qeveritë, media, bizneset dhe publiku duhet të dyfishojnë përpjekjet e tyre për të promovuar masat paraprake të sigurisë sepse ka një tendencë të natyrshme drejt vetëkënaqësisë.

Eshte më e vështirë të montosh një mesazh të qëndrueshëm të shëndetit publik kur vetë virusi është kaq jokonsistent se kë infekton, dëmton apo vret.

Fakti që njerëzit e infektuar mund ta transmetojnë atë para se të zhvillojnë simptoma (periudha e inkibacionit) do të thotë se zbulimi është i vështirë, kështu që vetë-izolimi vullnetar i përhapur dhe karantina e detyrueshme kanë kuptim.

Varianca e vogel e numrit të riprodhimit do të thotë që përqendrimi vetëm te ngjarjet super-përhapëse nuk ka gjasa të jetë efektiv në ndalimin e epidemisë.

Kërkohet një rrjetë më e gjerë, me më shumë prova dhe gjurmim rigoroz të kontakteve. Testimi duhet të jetë hjeresisht i përhapur.

Më e rëndësishmja është nocioni i transportuesve asimptomatik: pjesa e madhe e njerëzve të infektuar që nuk shfaqin simptoma, por janë ngjitës.

Një program testimi i përshtatshëm për SARS, ku njerëzit vijnë në kujdesin mjekësor kur ndihen të sëmurë dhe janë infektivë është i papërshtatshëm për rrethanat e covid-19.

Meqenëse nuk mund të mbështetemi te simptomat për të identifikuar rastet, testimi duhet të jetë i përhapur dhe rezultatet të kthehen shpejt nëse jo menjëherë.

Disa njerëz qe i rezistojnë maskave të fytyrës, mbase do të shohin se janë më mirë me maska sesa të mbyllin ekonominë. Duke pasur parasysh epidemiologjinë e virusit, përgjigjja më e mirë është të bësh atë që është shprehur nga zyrtarët shëndetësorë, por që nuk respektohet gjithmonë në komunitetet tona. Derisa një vaksinë efektive të zhvillohet dhe të bëhet e disponueshme gjerësisht, minimizoni ndërveprimet shoqërore, mbani distancën fizike, zbatoni testime të përhapura dhe po, vishni maska. Karakteristikat dalluese të virusit covid-19 nënkuptojnë se ai do të infektojë në mënyrë të pashmangshme një përqindje të madhe të botës përpara se pandemia të ketë rrjedhën e saj – një parametër epidemiologjik i njohur si “shkalla e sulmit”. Për SARS, niveli i sulmit ishte minimal: vetëm 8,422 njerëz nga një popullsi globale prej 6.3 miliardë në 2003, vetëm 0.00013%. Për covid-19, të paktën 40% e njerëzve e 7.6 miliardë në botë ndoshta do të infektohen, me miliona vdekje. Kemi një rrugë të gjatë dhe të trishtueshme për të bërë. Pra, më mirë të përgjigjeshim me mençuri.

Perktheu: Migena Demirxhiu (the economist/DRONI.al/)

*Nicholas A. Christakis është doktor ne sociologi ne Universitetin e Yale, SHBA.

Për t’u bërë pjesë e grupit të "DRONI.al - Agjencia Kombëtare e Lajmeve" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.
KOMUNITETI DRONI.AL: https://www.facebook.com/groups/426976918158037/

loading...
Loading...

Leni një përgjigje