Politikanet e larte te BE, tjeter deklarate: Parlamenti te miratoje pa ndryshim marreveshjen e 5 qershorit

Në një deklaratë të përbashkët, tre eurodeputetët dërgojnë një mesazh të fortë: Nëse Shqipëria dëshiron të fillojë negociatat e pranimit, ajo duhet të përmbushë angazhimet e saj.

Në një deklaratë të përbashkët, Kryetari i Komisionit për Punë të Jashtme David McAllister (EPP, DE), Raportuesi i përhershëm për Shqipërinë Isabel Santos (S&D, PT) dhe Kryetari i Delegacionit të Parlamentit për Shqipërinë Manolis Kefalogiannis (EPP, EL) kërkuan nga Parlamenti i Shqipërisë të miratojë me shpejtësi Marrëveshjen e 5 qershorit për Reformën Zgjedhore.

“Ne presim që shumica parlamentare të miratojë ndryshimet e nevojshme pa dëmtuar konsensusin e arritur midis Qeverisë dhe Opozitës më 5 qershor. Cdo modifikim i Marrëveshjes pa arritur një konsensus me të gjitha partitë politike mund të rrezikojë thirrjen e konferencës së parë për negociatat e anëtarësimit, dhe për këtë arsye të ngadalësojë procesin e integrimit evropian.

Cdo vend është i lirë të vendosë dhe përmirësojë sistemin e tij zgjedhor sipas kontekstit kombëtar dhe konsensusit. Sidoqoftë, praktikat më të mira ndërkombëtare rekomandojnë që çdo ndryshim në sistemin zgjedhor duhet të bëhet në mënyrë gjithëpërfshirëse dhe transparente duke filluar të paktën një vit para zgjedhjeve të ardhshme të planifikuara. Ne besojmë se Shqipëria do t’i respektojë këto rekomandime dhe do të punojë më tej drejt arritjes së rezultateve të qëndrueshme në fushat kryesore të reformës.

Parlamenti Evropian është i përkushtuar të mbështesë Shqipërinë në rrugën e saj të integrimit evropian dhe është i gatshëm të punojë me Parlamentin shqiptar në lehtësimin e dialogut dhe ndërtimin e konsensusit mbi reformat thelbësore në fushat e demokracisë, sundimit të ligjit dhe përgjegjshmërisë që janë të domosdoshme për BE-në e vendit të ardhmen”, perfundon deklarata e perbashket e Santos raporter per Shqiperine, grupi Soc Dem
Kefalogiannis kryetar i delegacionit parlamentar PE dhe Mc Allister, Kryetar i Komisionit te Jashtem Parl Europian. /DRONI.al/

Me poshte teksti ne anglisht:
Press release
16-07-2020
AFET
The stakes are high for Albania, warn leading MEPs


Full implementation of the 5 June agreement on electoral reform needed before the start of accession negotiations

Government and Opposition should maintain the cross-party consensus
In a joint statement, the three MEPs send a firm message: If Albania wants to start the accession negotiations, it has to fulfill its commitments.
In a joint statement, the Foreign Affairs Committee Chair David McAllister (EPP, DE), the standing Rapporteur for Albania Isabel Santos (S&D, PT) and the Chair of the Parliament´s Delegation for Albania Manolis Kefalogiannis (EPP, EL) urged the Parliament of Albania to swiftly adopt the 5 June Agreement on Electoral Reform.

“We expect that the parliamentary majority will adopt the necessary changes without undermining the consensus reached between the Government and the Opposition on 5 June. Any modification of the Agreement without reaching a consensus with all political parties could jeopardize convening the first conference for membership negotiations, and therefore slow down the European integration process.

Each country is free to set and improve its electoral system according to the national context and consensus. However, best international practices recommend that any changes to the electoral system should be conducted in a comprehensive and transparent manner starting at least one year before the next planned elections. We believe that Albania will respect these recommendations and will work further towards achieving sustainable results in the key reform areas.

The European Parliament is committed to support Albania on its European integration path and is ready to work with the Albanian Parliament in facilitating dialogue and building consensus on the crucial reforms in the areas of democracy, rule of law and accountability that are necessary for the country’s EU future.”

/DRONI.al/

Për t’u bërë pjesë e grupit të "DRONI.al - Agjencia Kombëtare e Lajmeve" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.
KOMUNITETI DRONI.AL: https://www.facebook.com/groups/426976918158037/

loading...
Loading...

Leni një përgjigje