Studimi i rëndësishëm: Vitamina D dhe vdekjet në Itali dhe Spanjë

Ndaje

Një studim i ri nga studiuesit në Trinity College Dublin ka hedhur hipotezën se mungesa e vitaminës D mund të jetë e lidhur me nivelet më të larta të vdekshmërisë nga COVID-19. Botuar në Revistën Mjekësore Irlandeze, raporti analizoi nivelet e vitaminës D të personave të moshuar në vende të prekura rëndë nga koronavirusi dhe zbuloi se vendet me shkallë të lartë të vdekjes nga COVID-19, përfshirë Italinë dhe Spanjën, gjithashtu kishin nivele të mungesës së vitaminës D.

Vende të tilla si Norvegjia, Finlanda dhe Suedia, megjithëse zakonisht më pak të mbushura nga dielli, në të vërtetë treguan norma më të ulëta të mungesës së vitaminës D si dhe nivele më të ulët të vdekshmërisë nga COVID-19. Studiuesit sugjerojnë se “ushqimet me suplemente dhe të plotësuara me gradientë” mund të jetë arsyeja pse vitamina D është në nivele të shëndetshme në veri – dhe se “optimizimi” i niveleve të vitaminës D diku tjetër mund të parandalojë komplikime serioze të koronavirusit.

Vitamina D është kritike për shëndetin e kockave dhe muskujve dhe ka treguar efektivitet në luftimin e depresionit. Me nofkën “vitaminë e diellit”, ajo natyrisht prodhohet nga lëkura kur është e ekspozuar ndaj diellit, por gjithashtu mund të përthithet përmes ushqimeve të pasura me vitamina D, siç janë salmoni dhe vezët e plota, si dhe suplemente. Mungesa e kësaj vitamine, e cila është më e zakonshme tek njerëzit me ngjyrë, mund të çojë në probleme si probleme kockash dhe rënie të flokëve dhe mund të kompromentojë sistemin imunitar.

Dr William Schaffner, një epidemiolog dhe një profesor në fushën e sëmundjeve infektive në Universitetin Vanderbilt, i thotë Yahoo Life se studimi nga Irlanda është premtues por nuk dëshmon një lidhje kauzale midis të dyve. “Ky studim është bërë nga distanca,” thotë Schaffner. “Këta autorë kanë mbledhur të dhëna nga klinikat në një larmi vendesh. … Por ne nuk kemi bërë një studim aktual tek pacientët me qëllim perspektivën. Pra, është një hipotezë interesante, por nuk është një rrugë as për parandalim, as për shërim në këtë pikë. ”

Po aq i kujdesshëm në lidhje me studimin është edhe Dr. Kavita Patel, një bashkëpunëtore jorezidente në Institucionin Brookings dhe kontribues mjekësor për Yahoo Life. “Nuk kam asnjë arsye të besoj se ekziston një lidhje e rëndësishme mes vdekshmërisë e vitaminës D dhe [COVID-19]”, thotë Patel.

“Thjesht nuk ka kuptim për mua klinikisht.” Sidoqoftë, nuk do të thotë se ajo nuk e konsideron të dobishme vitaminën D kur bëhet fjalë për infeksione të frymëmarrjes.

 

“Në të kaluarën ka pasur studime rreth efekteve të vitaminës D në zvogëlimin e pasojave të virusit të gripit,” thotë Patel. “Kështu që unë, dhe shumë mjekë që unë njoh, filluan t’u japim familjeve tona dhe vetes [vitaminës D] kur filloi kjo pandemi, duke mos ditur nëse kjo do të ishte diçka si virusi i gripit, por menduam që nuk do të ishte i dëmshëm.”

Një nga studimet që Patel i referohet është një meta-analizë globale e vitit 2017 që përfshiu më shumë se 11,000 individë, i cili arriti në përfundimin se marrja e suplementeve të vitaminës D çdo ditë ose javore mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e infeksioneve të rënda të frymëmarrjes si gripi. Për ata me mungesë të vitaminës D (d.m.th., me nivele të gjakut nën 10 mg / dl), rreziku i infeksionit të frymëmarrjes u shkurtua në gjysmë. Ndërsa nuk ekziston asnjë hulumtim i ngjashëm mbi mbrojtjen e vitaminës D kundër koronavirusit. Patel thotë se një gjykim i kontrolluar mbi efektet e saj është duke u zhvilluar aktualisht.

Sidoqoftë, studimi në Irlandë nuk është i pari që jep një analizë paraprake duke sugjeruar se mund të ketë një lidhje midis vitaminës D dhe COVID-19. Një analizë e 7 majit, e udhëhequr nga studiues të Universitetit Northwestern, analizoi të dhënat e spitalit dhe klinikës nga vendet e prekura nga COVID-19 përfshirë Kinë, Iranin, Italinë, Korenë e Jugut, Spanjën, Zvicrën, Mbretërinë e Bashkuar dhe SH.B.A. Ai gjithashtu arriti në përfundimin se vendet shkalla me të larta të vdekjeve, të tilla si Italia dhe Spanja, kishin më shumë të ngjarë të kishin pacientë që shfaqnin mangësi të vitaminës D.

Në një deklaratë, studiuesi kryesor i studimit, Dr. Vadim Backman, tha që ekzistojnë prova të një “korrelacioni të rëndësishëm” – dhe se “optimizimi i niveleve të vitaminës D” mund të jetë ndryhsues I lojës. “Analiza jonë tregon se ndikimi I vitaminës mund të jetë aq i lartë sa të ule nivelin e vdekshmërisë në gjysmë,” tha Backman. “Nuk do ta ndalojë një pacient të kontaktojë virusin, por mund të zvogëlojë komplikimet dhe të parandalojë vdekjen tek ata që janë të infektuar.”

Dr Amesh Adalja, një ekspert i sëmundjes infektive dhe studiues i vjetër në Qendrën Universitare Johns Hopkins për Sigurinë Shëndetësore, pajtohet që teoria është e mundshme. “Ka shumë kohë që ka kuptuar se mungesa e vitaminës D është nën-diagnostikuar në shumë vende,” thotë Adalja për Yahoo Life. “Dhe mungesa e vitaminës D luan një rol në mënyrën se si funksionon sistemi imunitar i njeriut dhe korrigjimi i mangësive të vitaminës D mund të ndihmojë në rrjedhën klinike të individëve me sëmundje infektive.”

Por Adalja rekomandon që gjërat të kontrollohen para se të vraponi në dyqan për të blerë lëndë ushqyese. “Unë mendoj se duhet të flisni me mjekun tuaj për t’u testuar për të parë që jeni të mangët në vitaminën D para se ta merrni”, thotë ai. “Ju nuk dëshironi të mbidozoni veten me vitaminën D.”

“Por duket e arsyeshme – veçanërisht bazuar në përvojat me sëmundje të tjera – që mund të jetë e dobishme të kontrolloni të dy nivelet e vitaminës D dhe gjithashtu ta merrni atë edhe nëse jeni njerëz të shëndetshëm.”, thotë Adalja./Yahoo /DRONI.al

loading...
Loading...

Për t’u bërë pjesë e grupit të "DRONI.al - Agjencia Kombëtare e Lajmeve" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.
KOMUNITETI DRONI.AL: https://www.facebook.com/groups/426976918158037/

Leni një përgjigje