Media gjermane/ Mesoni demokracine nga protestat ne Shqiperi

Ndaje

Gazeta liberale gjermane Der Tagesspiegel veçon protestat e opozitës shqiptare si shprehje e reagimit popullor kundër pushtetarëve abuzivë e të korruptuar. Nën titullin “Demokracia në Europën lindore është më e mirë se sa mendohet.” gazeta rradhit reagimet edhe në vende të tjera ish komuniste si Rumania, Çekia, Serbia madje edhe Rusia ku pushteti eshtë sfiduar realisht nga fuqia e popullit në rrugë. Duke i përshkruar si revolta në hapësirën “mes Tiranës e Moskës” redaktori Harald Schumman apelon që elitat në Europën Perëndimore të kapërcejnë paditurinë arrogante dhe të bashkohen me ata që ngrihen kundër abuzimit me pushtetin.
——
Demokracia në Europën lindore është më e mirë se sa mendohet.
Duket sikur populistët autokratë e kanë të lehtë në Europën qëndrore dhe lindore. Por kam lajme të mira.

HARALD SCHUMANN

Në Hungari, një demagog autoritar qeveris zgjedhësit e tij me parulla raciste kundër refugjatëve fiktivë. Rumania ka një qeveri, qëllimi kryesor i së cilës është të mbrojë zyrtarët e saj të korruptuar nga ndëshkimi. Kryeministri çek ka kanalizuar në mënyrë të paligjshme fondet e BE-së në kompanitë e tij dhe nuk ka kontroll mbi biznesin e tij.

Në Poloni, janë në pushtet nacionalistët të cilët nuk tolerojnë një gjyqësor të pavarur dhe nuk respektojnë kushtetutën. Dhe përtej kufijve të BE-së, oligarkët kriminel qeverisin Ukrainën, Moldavinë, Serbinë dhe Malin e Zi. Mbi të gjithë qëndron Cari, Presidenti i përjetshëm i Rusisë, i cili për të mbajtur veten dhe klikën e tij në pushtet, përdor cdo metodë.

Tridhjetë vjet pas çlirimit nga zgjedha sovjetike, vendet e ish-bllokut Lindor ende nuk janë përmisuar në fushën e demokracisë dhe sundimin e ligjit. Trashëgimtarët e diktaturave të partisë autoritare, duket se nuk janë aq në fund të Evropës së bashkuar. Kjo është arsyeja pse populistët autoritarë dhe biznesmenët e paskrupull e kanë të lehtë. Pra, për Perëndimin , kjo është historie zakonshme në Evropën Qendrore dhe Lindore post-komuniste.
Por kjo është e gabuar. Sepse ajo supozon se njerëzit atje nuk e donin ndryshimin sepse nuk dinin më mirë. Kjo vlen më së miri për pjesën – ende – pjesë mbizotëruese të elitave në parti dhe kompani të lidhura me shtetin. Por shumë miliona qytetarë e dinë më mirë – dhe i sjellin Evropës këtë vit një rrjedhë të shumëpritur të lajmeve të mira.

Filloi në Mars në Sllovaki. Pas vrasjes mafioze të gazetarit investigativ Jan Kuciak vitin e kaluar, sllovakët lakmuan zgjodhën Zuzana Caputova, çuditërisht një aktiviste kundër korrupsionit në presidencë,e cila gjithashtu kundërshton hapur sulmet anti-liberale të Viktor Orban në Hungarinë fqinje.

Në qershor, çekët treguan se nuk e tolerojnë Andreij Babish, kreun e qeverisë, të akuzuar për subvencionim të paligjshëm. Më në fund, më shumë se një çerek milion njerëz kërkuan dorëheqjen e tij në rrugët e Pragës. Për sa i përket popullsisë, kjo korrespondonte me dy milion protestues në Gjermani. Babis ishte ende në detyrë gjatë pushimeve të verës, por aktivistët njoftuan se ata do të vazhdojnë me forcë përballjen në vjeshtë.

Lufta kundër korrupsionit
Në javën e kaluar, rumunët ndoqën shembullin e Republikës Ceke që përballet me dhjetëra mijëra njerëz kundër qeverisë së injektuar nga qeveria. Jo më pak sepse shumë romanë që kanë ikur nga varfëria dhe keqmenaxhimi po mobilizohen për një kthesë demokratike, të sundimit të ligjit në atdheun e tyre
Përtej kufirit të BE-së, gjithashtu, vullneti për demokraci është shumë i gjallë. Në Serbi, aktivistët kundër regjimit të autokratit Aleksandër Vuçiç janë rritur në popullaritet për më shumë se një vit. Çdo muaj në Shqipëri, dhjetra mijëra qytetarë ngrihen kundër kryeministrit të tyre duke e akuzuar për vjedhje të zgjedhjeve. Në Ukrainë, qytetarët votuan presidentin e komedianit Vladimir Selenskyj – jo sepse ai është kompetent, por sepse ai qëndron të paktën për një fillim të ri kundër aparatit të qeverisur oligarkisht.

Putini ka arritur limitet
Tani madje ndodh në Rusi. Megjithë brutalitetin e policisë dhe arrestimet arbitrare, mbi 50,000 rusë marshuan përsëri kundër presidentit të tyre këtë fundjavë duke kërkuar zgjedhje të ndershme dhe të lira. Për herë të parë, regjimi i Putinit ka arritur kufijtë e represionit dhe po humbet mbështetjen e tij në një front të gjerë.
E gjithë kjo tregon se nuk ka ndarje kuazi-natyrore në Evropë midis Lindjes autoritare dhe Perëndimit të vendosur demokratikisht.

Sigurisht, nuk është aspak e sigurt që aktivistët nga Moska në Tiranë do të fitojnë. Është më e ngutshme të kapërcehet padituria arrogante e shumë evropianëve perëndimorë për luftën e fqinjëve të tyre lindorë për liri ekonomike dhe demokraci. Në mënyrë agresive dhe identike, ajo duhet të bashkohet me anën e atyre që janë atje kundër abuzimit të pushtetit të regjentëve të tyre për të siguruar të drejtat e tyre demokratike.

Demokracia është një proces për të cilin duhet të luftosh gjatë gjithë kohës. Kjo ndodh si në perëndim ashtu dhe në lindje.

Artikulli ne gjermanisht:

https://m.tagesspiegel.de/politik/der-falsche-blick-des-westens-in-osteuropa-steht-es-besser-um-die-demokratie-als-viele-glauben/24902712.html
In Osteuropa steht es besser um die Demokratie, als viele glauben
Harald Schumann

14.08.2019, 23:00 Uhr
In Ungarn regiert ein autoritärer Demagoge, der seine Wähler mit rassistischen Parolen gegen fiktive Flüchtlinge aufwiegelt. Rumänien hat eine Regierung, deren wichtigstes Ziel es ist, ihre korrupten Funktionäre vor Bestrafung zu schützen. Der tschechische Ministerpräsident hat EU-Fördergelder illegal in die eigenen Firmen gelenkt und entzieht sich der Kontrolle seiner Geschäfte.
In Polen sind Nationalisten an der Macht, die keine unabhängige Justiz dulden und die Verfassung nicht achten. Und jenseits der EU-Grenzen regieren kriminelle Oligarchen in der Ukraine, Moldawien, Serbien und Montenegro. Über allem thront Zaren-gleich Russlands ewiger Präsident, dem kein Mittel zu schmutzig ist, um sich und seine Clique an der Macht zu halten.
30 Jahre nach der Befreiung vom sowjetischen Joch steht es in den Ländern des einstigen Ostblocks schlecht um Demokratie und Rechtsstaat. Die Erben der autoritären Parteidiktaturen, so scheint es, haben es nicht so mit den Grundwerten des vereinten Europas. Darum haben autoritäre Populisten und skrupellose Geschäftemacher leichtes Spiel. So in etwa lautet die im Westen gängige Erzählung vom postkommunistischen Mittel- und Osteuropa.
Aber sie ist falsch. Denn sie unterstellt, die Menschen dort wollten es nicht anders, weil sie es eben nicht besser gelernt hätten. Das gilt allenfalls für den – noch – herrschenden Teil der Eliten in Parteien und staatsnahen Unternehmen. Viele Millionen Bürger wissen es indes längst besser – und bescheren Europa in diesem Jahr einen lange ersehnten Strom von guten Nachrichten.
Das begann im März in der Slowakei. Nach dem Mafia-Mord an dem Recherche-Journalisten Jan Kuciak im Vorjahr begehrten die Slowaken auf und wählten mit Zuzana Caputova überraschend eine Aktivistin gegen die Korruption ins Präsidentenamt, die sich auch offen gegen die anti-liberalen Übergriffe von Viktor Orban im Nachbarland Ungarn stellt.
Im Juni dann zeigten die Tschechen, dass sie ihren illegaler Subventionsgeschäfte beschuldigten Regierungschef Andreij Babis nicht dulden. Zuletzt forderten mehr als eine Viertelmillion Menschen auf den Straßen Prags seinen Rücktritt. Gemessen an der Bevölkerungszahl entsprach das zwei Millionen Demonstranten in Deutschland. Babis hielt sich über die Sommerpause noch im Amt, doch die Aktivisten kündigten an, im Herbst mit aller Kraft die Machtprobe fortzusetzen.
Front gegen Korruption
In der vergangenen Woche folgten die Rumänen dem tschechischen Beispiel und machten zu Zigtausenden Front gegen die von Korruption durchdrungene Regierungspartei. Nicht zuletzt, weil die vielen vor Armut und Misswirtschaft geflohenen Auslandsrumänen für eine demokratische, rechtsstaatliche Wende in ihrer Heimat mobil machen.

In der Ukraine haben die Bürger den Komiker Wladimir Zelensky zum Präsidenten gewählt. ©️ Ozan Kose / AFP
Auch jenseits der EU-Grenze ist der Wille zur Demokratie höchst lebendig. In Serbien verzeichnen die Aktivisten gegen das Regime des Autokraten Alexander Vucic seit mehr als einem Jahr wachsenden Zulauf. In Albanien stehen die Bürger jeden Monat zu Tausenden gegen ihren Ministerpräsidenten auf, den sie des Wahlbetrugs bezichtigen. In der Ukraine wählten die Bürger den Komiker Wladimir Selenskyj zum Präsidenten – nicht weil er kompetent ist, sondern weil er zumindest für einen Neuanfang gegen den oligarchisch regierten Apparat steht.
Putin stößt an seine Grenzen
Nun passiert es sogar in Russland. Trotz Polizeigewalt und willkürlicher Verhaftungen marschierten am Wochenende erneut 50.000 Moskauer gegen ihren unfähigen Präsidenten und forderten faire und freie Wahlen. Erstmals stößt Putins Regime an die Grenzen der Repression und verliert auf breiter Front an Zustimmung.
All das zeigt: Es gibt keine quasi naturgemäße Spaltung in Europa zwischen dem autoritären Osten und dem demokratisch gefestigten Westen.
Natürlich ist keineswegs sicher, dass sich die Aktivisten von Moskau bis Tirana durchsetzen werden. Umso dringender gilt es, die überhebliche Ignoranz vieler Westeuropäer gegenüber den Kämpfen ihrer östlichen Nachbarn um wirtschaftliche Teilhabe und Demokratie zu überwinden. Offensiv und erkennbar sollte sie sich auf die Seite derer stellen, die dort gegen den Machtmissbrauch ihrer Regenten angehen, um ihre demokratischen Rechte zu sichern.

Demokratie ist kein Zustand, sondern ein Prozess und muss immer wieder neu erkämpft werden. Das gilt im Osten genauso wie im Westen.

loading...
Loading...

Për t’u bërë pjesë e grupit të "DRONI.al - Agjencia Kombëtare e Lajmeve" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.
KOMUNITETI DRONI.AL: https://www.facebook.com/groups/426976918158037/

Leni një përgjigje