FOTO/33 vjet pas aksidentit të tmerrshëm, lind parajsa në centralin bërthamor të Çernobilit

Ndaje

Pas 33 viteve, ku në centralin bërthamor të Çernobilit ndodhi aksidenti i tmerrshëm që për pak shoi njerëzimin, jeta ka rifilluar. Ishte në këtë central, në orën 01:23 të së shtunës së datës 26 prill 1986 që një shpërthim dërgoi në qiell 200 ton beton që mbanin poshtë bërthamën e reaktorit. Një shpërthim i dytë edhe më i fortë e ndoqi, duke krijuar një re radioaktive 400 herë më të madhe sesa bomba e hedhur në Hiroshima.

Pas incidentit, zonat brenda rrezes së 30 km u mbyll dhe rreth 250 000 persona u evakuuan. Zyrtarisht, askush nuk është lejuar që të kthehet në ato zona, pasi ka sërish shumë radiacion.

Pjesa më e madhe e asaj zone tani quhet Zona e Çlirimit të Çernobilit, dhe termocentrali i vjetër tani është i mbështjellë në një sarkofag konkret gjigand. Por ajo që ndodhi me Zonën e Përjashtimit pas largimit të të gjithëve është subjekt i mosmarrëveshjeve në komunitetin shkencor.

Për dekada të tëra, hulumtimet në zonë thanë se jeta e bimëve dhe e kafshëve ishte e dëmtuar ajo që mbeti ishte burim sëmundjesh. Hulumtimi më i ri thotë ndryshe se bimët kanë rigjallëruar, dhe jeta e kafshëve është edhe më e larmishme se para aksidentit.  Është një eksperiment i gjallë në atë që bota do të jetë kur njerëzit të jenë zhdukur, duke lënë pas shkatërrim të plotë.

Fshati i braktisur i Zalisias në Ukrainë, që dikur banohej nga 3000 persona, është gllabëruar nga pylli. “Daily Mail” e vizitoi këtë fshat dhe shkruan se “tashmë banorët e tij janë vetëm drerë, rrëqebuj, ujq dhe arinj, të cilët e dinë mirë se armiku i tyre kryesor, njeriu, ka ikur prej kohësh”.

Loading...

Leni një përgjigje