Komisioni Evropian i alarmuar për procedurat e tenderave në Shqipëri, nis kontrollin

Ndaje

Komisioni Evropian tha se do të analizojë praktikat e prokurimit të qeverisë së Shqipërisë, pasi dyhsohet se vendi ka shkelur marrëveshjene Asocim Stabilizimit duke shtuar arsyet se pse mund të mos happen negociatat këtë vit. Bëhet fjalë për prokurirmet në lidhje me ndërtimin e aeroportit të Vlorës dhe krijimit të shoqërisë shqiptare të fluturimeve.

Njoftimi vjen në përgjigje të shqetësimeve të ngritura nga anëtari i Parlamentit Evropian, Paul Ruebig, përfaqësues i Partisë Popullore Evropiane.
Komisioneri për Zgjerimin, Johannes Hahn shkruante në përgjigjen e tij se “Komisioni është në dijeni të ankesave për mundësinë e shkeljeve të Marrëveshjes së Stabilizim Asociimit lidhur me ndërtimin e aeroportit të Vlorës dhe të krijimit të shoqërisë Air Albania.”

 

Zoti Hahn shkruante se “Megjithëse nuk është evidentuar nga analiza e deritanishme shkelje e hapur e marrëveshjes SAA mes BE dhe Shqipërisë, këto shqetësime do të jenë pjesë e analizës së përgjithshme mbi avancimin e Shqipërisë në procesin hapjes së negociatave.”

Në pyetjen drejtuar në muajin shkurt Përfaqësueses së Lartë për Politikën e Jashtëme e të Sigurisë të Bashkimit Evropian, Federica Mogherini, deputeti Ruebig vinte në dukje se “Bazuar në shumë raportime mediatike, në Shqipëri kanë ndodhur shkelje ligjore në fushën e prokurimeve dhe konkurrencës lidhur me krijimin e linjës ajrore ‘Air Albania’ si dhe me ndërtimin e aeroportit të Vlorës.”

Sipas zotit Reubig, “këto tregojnë se në këto dy raste përcaktimet e Marreveshjes së Stabilizim Asociimit janë shkelur”. “A përputhen vlerësimet ligjore të këtyre raportimeve mediatike mbi shkelje ligjore në fushën e prokurimeve dhe konkurrencës nga Qeveria e Shqipërisë me opinionin ligjor të Komisionit Europian?” pyeste deputeti i Parlamentit Evropian.

Në fillim të këtij muaji, Komisioneri Hahn tha në Parlamentin Evropian se “do të bëjmë rekomandimin për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë, që këto vende të nisin fazën parapërgatitore për çeljen e negociatave për anëtarësim dhe kjo do të bëhet zyrtarisht”.

Pavarësisht rekomandimit, vendimi u mbetet vendeve anëtare. Situata politike në Shqipëri dhe rezultatet e zgjedhjeve evropiane mund të jenë përcaktuese në qëndrimin e vendeve anëtare.

Loading...

Leni një përgjigje