OPINION/Nga ndryshojne kroatet nga shqiptaret?!

Ndaje

Nga Albert Gajo

Jane dy cilesi qe per mendimin tim kane kroatet dhe qe na mungojne ne shqiptareve:
Se pari, kane ndjenjen e kolektivitetit, vendosin nje objektiv dhe e realizojne ate! Shembuj ja po them tre te pakten:
1. Vendosen te pavaresohen nga Jugoslkavia e bene ate, te gjithe kroatet kontribuan per te sipas mundesive fizike dhe financiare. Dhe e realizuan ate ne kohe rekord dhe humbje minimale….
2. Vendosen te hyjne ne BE e realizuan ate ne kohe rekord zgjidhen problemet teritoriale me Sllovenine dhe luftuan korupsion ne majat ne te larta perfshire dhe ish kryeministrin qe i futi ne BE.
3. Vendosen te perfaqesojne denjesisht Kroacine ne kete kampionat boteror po e bejne ate fale ndjenjes se larte te kolektivitetit.

Cilesia e dyte qe kane kroatet ndryshe nga ne eshte se jane shume pragmatike, ose e thene dine ckerkojne dhe cfare do ndodhi neser dhe cfare do bejne te nesermen. Ndersa ne themi te ndodhi cte ndodhi mere si ta maresh kismet neser.
Kam vetem nje shembull per kete. Ne nje vizite zyrtare qe Kryeministri Meksi isha ne Kroaci diku nga fillimi i vitit 1995, kam qene pjese e delegacionit, lufta vazhdonte akoma rreth 30 km nga Zagrebit. Kryeministri kroat tha: ne e kemi te fituar luften po ne e dime pas kesaj serbi do hapi lufte ne Bosnje dhe pas kesaj ne Kosove. Ne e dime cdo bejme ne cdo rast tha, po ju keni vendosur se cdo beni ne cdo rast? Sigurisht qe ne ngritem supet…..

Megjithate duhet theksuar se kolektiviteti dhe pragmatizmi jane dy cilesi shoqerore qe nuk implantohen, ato formeson si reagim kolektiv pasi individi te kete kuptuar se i vetem nuk mund te shkoje “ne lufte”…..

Leni një përgjigje